miércoles, 22 de octubre de 2014

Descripció d'una companya.

Durant la classe de COED: Comunicació Oral, Escrita i Digital, hem pogut observar, per mitjà d'exemples, diverses maneres de fer una descripció.


Què és?


La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, entre d'altres. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.


Classificació


Podem distingir dues classes de descripció: 


  1. Descripció objectiva: aquella en que l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possibles, les característiques que millor el defineixen.
  2. Descripció subjectiva: aquella en la qual l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. Conté una carrega subjectiva i sol tenir una finalitat estètica.



Tècniques descriptives


  1. Sintagmes nominals, àmpliament adjectivats: "El bosc espès, fresc i fosc..."
  2. Verbs en present o imperfecte d'indicatiu: "La casa espera impacient l'arribada de la família"
  3. Paraules que descriuen impressions sensorials: "El vent del sud, calent i lent".
  4. Terminologia: "Les vàlvules estan constituïdes per unes membranes".
  5. Definicions: "El cor és un múscul buit, situat al centre de la cavitat toràcica, entre els pulmons".
  6. Enumeracions:  "Les cèl·lules s'organitzen en teixits, òrgans, aparells i sistemes per realitzar les seves funcions".
  7. Comparacions, metonímies, personificacions i al·literació.

Activitat realitzada

A partir d'aquests exemples, proporcionades en un dossier, i les seves respectives lectures, realitzades pel mestre, hem après a com fer-ho i recitar-ho. Per això ens ha demanat, que cadascuna de nosaltres de la classe escollíssim una companya i la descriguéssim amb una de les pautes apresses anteriorment. I buscar una imatge, de la companya, que escaigui correctament amb la descripció feta.

Jo he realitzat una descripció de la pauta explicada en el punt "x". A continuació, us deixo el text que vaig realitzar i juntament amb la imatge escollida i el breu peu de pàgina, amb el títol que he volgut donar-li.


"La companya, la qual vull descriure és la Sandra Ruiz Gutiérrez. Ella té 18 anys i viu a Terrassa des de que va néixer el 16 d’agost del 1996.
La Sandra és una noia de mitjana estatura i primeta. Té els cabells arrissats, llargs i de color castany i gairebé sempre els porta recollits amb una cua. La seva cara és prima i rodona, les seves galtes són suaus i rosades. Els seus ulls són marrons, grans i oberts. Ella porta ulleres, però mai les porta ja que sempre va amb llentilles. El seu nas és petit i fi. La seva boca és petita i riallera.
La Sandra és una persona simpàtica, amable, carinyosa, agradable, divertida...amb la resta de la gent. Ella és riallera, sempre acostuma a tenir un somriure d’orella a orella, el qual és un tret molt característic de la seva personalitat.  És treballadora i molt sincera. La Sandra també es una mica tímida quan no coneix a la persona, però quan agafa confiança amb algú és més xerraire que una cotorra i és molt tafanera, ja que li agrada molt escoltar, ajudar i donar consells als seus amics i familiars.
Té un estil molt propi alhora de vestir, acostuma a portar pantalons llargs arremangats de sota i una samarreta llisa i estreta, amb unes bambes normalment de marca Converse.
A la meva companya li agrada molt ballar, fer natació i fer tot tipus d’esport en general. Durant, la seva infància també ha fet idiomes, com l’anglès que se li dona d’allò més bé."


I la imatge que he escollit a estat la següent, que l'he he titulat: "Un somriure enriquidor"



-Sandra Ruiz-

















No hay comentarios:

Publicar un comentario